14 October 2012

Sosah

Kringgggggggggggg. Bunyi loceng sekolah menandakan waktu sekolah habis. " lepas ni kelas tambahan math pulak." desis aku dalam hati. " huhh! bukan tak suka math tapi entah. asal belajar je sure aku malas nauzibillah. "

" wei shikin. cikgu jepp masuk tak? " kata aku. " masuk laaa. ko gila dia tak masuk. kang kene libas dengan pelepah pokok baru ko tau nikmat syurga neraka "

Dulu, waktu sekolah aku subjek matematik memang subjek paling digeruni. mana taknya, siang malam, tengah malam, tengah pagi mesti ada. boleh kata orang nak lepaskan berak pun tak puas. bayangkan dalam satu hari 12 jam mesti penuh dengan kelas math aje manjang.

Rentasan lintang (transversal) ialah satu garis lurus yang bersilang dengan dua atau lebih garisan lurus yang lain. Contoh : 

Merujuk kepada rajah di atas, PQ adalah rentasan lintang. Apabila ia bersilang dengan dua garisan selari (parallel lines) RS dan TU, tiga jenis sudut akan terbentuk.



  • Sudut sepadan (corresponding angles):
    a dan b, e dan f
    c dan d, g dan h
  • Sudut selang-seli (alternate angles):
    b dan g, e dan d
  • Sudut pedalaman (interior angles):
    b dan e, d dan g


  • " paham ke tidakkkk? " suara garau cikgu jepp menjerit. " lepas ni buat soalan cikgu bagi ni. tak paham datang depan tanya " 

    semua diam menikus. tapi aku buat buat cool. wakakaka. jahanamm. 

    " hafiz mana? hafiz? rozai? mana ni? ponteng kelas tambahan ke? ada nak kene sosah ni! " cikgu jepp dah meraung mencari mangsa. 







    bersambung.........

    36 comments:

    1. Cerdik pada Cerdek . kehkeh macam best . gudjob :D

      ReplyDelete
    2. hafiz rozai monteng letew! aishhhhhhh... makin baran la cikgu jepp pasni,haha

      ReplyDelete
    3. kisah benar ke kisah tipu sikit2 ni?

      ReplyDelete
    4. berdebarnya hati tunggu sambungan.

      ReplyDelete
    5. bersambung la sangat.padahal malas wakaka

      ReplyDelete
    6. sosah tu apa?

      mcm sosej bunyinya

      hehehe

      ReplyDelete
    7. aku sosah ko kang wadi..tulis perabih la..

      ReplyDelete
    8. cikgu jepp tu ensem k macho?

      ReplyDelete
    9. math memang la satu subjek yang ranking paling orang tak gemor

      ReplyDelete
    10. copek sambung copek sambung.hahaha

      ReplyDelete
    11. hafiz rozai apasal ponteng. nama dah la tak swag hahahahahahhaah

      ReplyDelete
    12. mende ni bayam? dan satu lagi, aku dengan matematik memang sukar nak jadi kawan baik

      ReplyDelete
    13. haa... lama tak komen blog Wadi lejen. hahaha. cantik blog. maklumlah, lejen kan. hakhak

      ReplyDelete
    14. persoalan matematik sebegitu sangat obsesi untukku.

      dulu gua power matematik tapi lepas masuk architecture otak gua terus macam kura2..haha

      ReplyDelete
    15. aku selalu kena sesah cikgu dulu, tapi bukan mathla. aku tak suka kelas sejarah. dah bosan, cikgu garang lak tu.

      ReplyDelete
    16. sosah tu apa..sepupu sosej eh..dapnyaa

      cepat makan bayam,cepat sambungg

      ReplyDelete
    17. akhirnyaa
      akhirnyaaaa
      akhirnyaaaaa

      gua jumpa jgk kaum sejenis gua :')

      ReplyDelete
    18. hek eleh... math la subjek paling senang skali...

      ReplyDelete
    19. kisah ko ke wadi oii..

      hahaha.. wa suka math.. wa tak suka add math..

      salam aidil adha weh...

      ReplyDelete