12 February 2012

Praktikal #6 - GB

Assalamualaikum

Sebenarnya aku nak perah idea. tapi dari tadi tak dapat dapat. ape kena entahnya. mungkin disebabkan kegagalan serebrum aku untuk mengepam segala jenis idea itu datang kot. aku gagahkan gak.

Semua orang tahu ape itu gb. kalau tak tahu gb tu ape baik pegi meninggal. *kenal kan ayat sape. kihkihkih. Bila ada nama title sekolah maka secara otomatiknya akan dilabel macam macam hal. dari segi pentadbirannya, pengurusan, pe ape dan pe lagi la. sekolah aku juga tidak terkecuali. sekolah tak akan lengkap jika takde guru besar, GPK 1, segala GPK bagai, guru, anak murid, kerusi meja dan blah blah blah.

Kadang kadang aku pon tak paham fungsi gb ni ape. runsing betei. aku sebenarnya kasihan pada guru guru yang banyak terasa hati. segelintir gb ni ade macam kuasa veto untuk mengarahkan itu ini tanpa belas kasihan. memaki hamun orang bawahan. tak terkecuali bila kadang kadang mak aku sendiri yang pernah meluahkan ketidak puasan hati terhadap mereka yang berpangkat begitu.

Bukan untuk menyalahkan tapi sedikit sebanyak gb perlu paham kerenah guru guru anda. jangan terbawak bawak perangai yang negatif walaupun anda ada kuasa veto super saiya. jangan salah guna kuasa yang mengingatkan bahawa anda gb, anda betul. salah sama sekali.

Itu bukan cara pemimpin. kalau hendak jadi pemimpin lihat sendiri diri dahulu boleh terpimpin ataupun tidak. diri sendiri tidak terjaga macam mana nak tegur orang bawahan. mau kene kutuk kaw kaw punye.

Haishh, entah lah. kadang kadang aku pon pening. *nape nak pening pulak kau ni wadi. aku rasa sape sape yang penah menjadi cikgu mesti beliau penah berhadapan dengan situasi macam ni. no wonder la dalam institusi persekolahan mesti ada kes macam ni.

Ye, dan aku percaya nobody is not perfect *terima kasih beliau. ehemm. tapi dari segi not perfect tulah kita kene perbaiki ye dak? larat ke hari hari kene kondem dengan orang bawahan walau kita tak sedar?









WR : Jeling jeling kan dan selamat beramal.

49 comments:

  1. saya sayang guru penolong kanan saya!
    guru penolong kanan lebih awesome dari gb!
    -_-'

    ReplyDelete
  2. Jeling jeling kan dan selamat beramal.

    ReplyDelete
  3. aku ingat GB stand utk Gagal Berhenti. HAHAHAHA


    serebrum tu apa cikgu ?!

    ReplyDelete
  4. dulu2 punya guru besar mesti besar. kenapa ya.

    ReplyDelete
  5. kepimpinan melalui teladan orang bilang. :)

    ReplyDelete
  6. gb tu guru besar? untuk gamer2 mesti igt gb tu gang bang

    ReplyDelete
  7. semoga semua gb berperangai
    mcm cikgu syaari...sekian

    ReplyDelete
  8. nanti ko jd gb tak pe la ..hihi :)

    ReplyDelete
  9. ooww GB tu guru besauu aku ingtkan sejenis makanan ker apa heh heh heh

    ReplyDelete
  10. err GB tu apa cikgu

    GCB saya tau la

    ngeh3

    ReplyDelete
  11. ko keturunan cekgu rupanya..aku penah keja dekat sekolah..waaaaaa....GB macam king woh!

    ReplyDelete
  12. pengetua pun sama gak kuasa veto mcm gb..kalo kat perhimpunan suka becakap panjang berjela..ponat makcik non..

    ReplyDelete
  13. semoga anda tidak begitu apabila jadi GB suatu hari nnt.

    ReplyDelete
  14. GB yang selalunya bising dan mengarut ialah gb wanita. susah terima pendapat dan saranan.

    sumber : mak aku.

    hahaha normal r tu, nama pun ketua kan. sabor jela.

    ReplyDelete
  15. GB bukan gaya bahasa? Hehehe.

    Selamat Pagi Cikgu! <--- upin ipin sambil joget-joget.

    ReplyDelete
  16. GB kebanyakannya memang nak sume perfect je.Maklumlah kat skolah dia la boss..tapi kena patot2lah..huuuu~

    ReplyDelete
  17. hohoho
    bagus2
    jgn biar diri kita ditindas
    berusaha untuk berjaya
    :-)


    P/S : Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2

    http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

    ReplyDelete
  18. pe lg, hantar memorandum pecat gb skolah ko

    ReplyDelete
  19. og baru tahu apa mmaksud GB itu.. intkan gigabittadi hahahahhaha

    sejak dulu aku takut dgn gigabit/ GB :P

    ReplyDelete
  20. berapa kali mau praktikal daaa hehee...

    ReplyDelete
  21. kalau dia pencen..buat kenduri besar2an...

    ReplyDelete
  22. @semutsengal
    bukak buku sains sekolah menengah form 3

    ReplyDelete
  23. @delarocha
    semoga saya tidak menjadi gb pada suatu hari nanti

    ReplyDelete
  24. @biela bell
    betei bella. perfect tapi takde kualiti buat ape ye dak

    ReplyDelete
  25. @Waqheh
    ni baru praktikal bro. yg bln 1 tu ROS. hee

    ReplyDelete
  26. lain gb lain kerenahnya. akak dah bkerja dgn 4 org gb. memacam kerenah peleeek ah dorang ni. gb akak skrg ni 'duli yg maha mulia' tuan guru besar.

    "okey, saya nampak problem kat situ, ha.. sila selesaikanlah harini cemana cara poonn ye!"

    huh!!!

    ReplyDelete