24 November 2011

Tadika #10 - Rokok

Assalamualaikum

Cerita dah basi aku simpan tapi tetap aku nak update gak. mase ni aku teman member rumate pegi interview dekat kawasan pj. mane lagi kalau bukan dikolompo kan. sejurus tiba ditempat kejadian, aku duduk terus di kedai mamak berhampiran tempat interview member aku tersebut.

Macam biasa, member dah pegi aku terkontang kanting duduk macam orang pelarian. nasib aku pakai agak cun la gak masa pegi sana. aku suka bila duduk dan perhatikan orang yang lalu lalang masok kedai mamak tersebut sambil menikmati air teh tarik memang sumpah kaw gila.

Tetiba ada satu family datang mungkin mahu brekpes barangkali dengan bini yang sarat mengandung, *eh, tak la sarat sangat tengok macam kecik dalam lima bulan macam tu kot. anak saudara *tekaan aku la. anak kecik dua orang. satu suami pegang dan satu lagi bini dekat beliau.

Dan dan aku usya baik punye tetibe aku terpandang perlakuan ayah mereka buat iaitu :
MEROKOK sambil mendukung anak tersebut.

Rata rata 87% *analisis auta aku kebanyakan lelaki di malaysia suka benar merokok. ya, dan aku sendiri juga ramai kawan kawan lelaki yang merokok.

Menjadi masalah yang ingin aku kupaskan kenapa kaum kaum ayah, abah, abi mahupun daddy yang suka melakukan perbuatan tersebut? aku sendiri memang TAK suka lelaki merokok apetah lagi didepan aku. ingat aku ni kilang kumpul asap ke ape. kalau mereka merokok bukan didepan aku, aku tak kesah jugak la.

Bila aku lihat budak kecik tu rasa kesian pon ade. yela, terpakse hirup asap asap nikotin, morkopin dan segala pin pin bagai. macam sesak napas pon ade jugak. dah banyak kali jugak aku nampak situasi macam ni tapi tak kan la aku tetibe nak cakap,
err encik, jangan merokok depan anak encik boleh? sesak jantung beliau saya tengok. 
tak ke naya dapat free pelempang je kat muka aku karang.

Motipnya, aku tak boleh tengok budak kecik terpaksa hirup udara rokok dan bukan menyedot udara ambi pure lagi. aku tak nak budak kecik di negara ini menemui ajal dahulu sebelum ibu bapanya. kita mana tahu perancangan muka bumi Allah ni.

Kepada kaum diatas, aku mintak maap kalau ada tersalah kata ataupun apa apa yang kaum tersebut tersinggung. ini pandangan peribadi hak milik setiap insan. aku pasrah segala caci makian yang anda lemparkan kerana aku tahan perbuatan tersebut.

mohon dijauhkan perbuatan anak tersebut



WR
- tahniah rimau muda walaupun kalah tapi kalian nampak hebat.
- makluman, ayah dan dua adik laki aku tak merokok

38 comments:

  1. @Abang Zam
    aah, merokok ni.

    *tengok bibir gua la bang. merah delima ni

    ReplyDelete
  2. gua merokok, tapi perbuatan ayah budak itu mmg tidak patut

    ReplyDelete
  3. katakan tak nak..

    sedut asap rokok lagi sng dpt sakit woo dari merokok tu sdri..

    ReplyDelete
  4. @Lea Isnawi
    jalanan atau lorongan lagilah gua kurang berminat

    ReplyDelete
  5. @nasyrun
    ikot awak syun :) tapi, lu boleh ubah bile dah kawen nanti jgn buat macam tu

    ReplyDelete
  6. aku lagi lah bengang kalau pompuan yang merokok..huhu

    ReplyDelete
  7. saya duduk selangor.mufti selangor kata haram...kan..

    ReplyDelete
  8. aku tidak boleh bau asap alah ni
    apantah lagi berkongsi makanan dengan penghisap ini ..hm~

    ReplyDelete
  9. @Koyuki
    betol. kalau kau aku apetah lagi

    ReplyDelete
  10. @pembaris
    betol ruler sebab ia membinasakan organ manusia kalau tak silap

    ReplyDelete
  11. Wa'alaikumussalam...

    ...........................eh lupa nak komen ape....tupe lalu la kalu gitu gak..

    ReplyDelete
  12. biadap ayah itu.

    ayah, abg dan adik lelaki aku tak merokok. aku harap suami aku pun tak merokok. amin mudah2an.

    nice entry yo!

    ReplyDelete
  13. kure-kure jgn try2 nk isap rokok..acik x kasi makan bayam nnti

    ReplyDelete
  14. gua dah berenti smoking, suke tak?

    hehe

    ReplyDelete
  15. @aKuLanGit
    lu memang. banyak makan kangaro gamaknye

    ReplyDelete
  16. @PENCONTENG
    mohon juga dijauhkan suami macam tu

    ReplyDelete
  17. @Anonymous
    gua icap mentos aje. kehkehkeh. baiklah

    ReplyDelete
  18. @ORLANDO AHMAD
    betol lando? gua harap berhenti sampai bile bile :)

    ReplyDelete
  19. ohooooooiiii!
    say no to smoking!

    ReplyDelete
  20. ala..

    nak mati sekaligus dgn anakanak sekali tuuu..

    ReplyDelete
  21. tolong2 tolong la. aku allergic betol dengan rokok nie. uh!

    ReplyDelete
  22. hate smokers....
    alahai, budak dlm foto last tu bergaya skali dgn rokoknya-,-

    ReplyDelete
  23. ada rokok tapi tak hisap. hehehe.

    ReplyDelete
  24. antara dosa yang aku belum buat adalah merokok.

    ReplyDelete
  25. pi je kat brader tu pastu buat tangan macam dalam iklan tb tuh. letak 2jari kat mulut pastu goyang kiri dan kanan. pastu sure dia paham.hahaha

    ReplyDelete